VSD Food Machinery B.V. - Bedrijvenpark Twente 54 | 7602 KC Almelo | +31 (0)546 873 032 | E-mail info@vsd.nl NL | ENG
1
De juiste temparatuur is erg belangrijk
Ook voor maatwerk kunt u prima bij VSD Food Machinery terecht

Een derde uitdaging is dat traditionele bereidingswijzen vaak niet efficiënt zijn ingericht. Een kok kan aardappels eerst koken, zodat ze gaar worden en vervolgens roosteren voor een krokant korstje. Dat soort processtappen zijn voor de industrie onacceptabel.

 

Aparte processen

De aparte processen duren te lang en er is onnodig veel hitteverlies. Bovendien verliest een product veel natuurlijke sappen en zo gaat de karakteristieke smaak van producten verloren. Dit is op te lossen door een oven te gebruiken die de juiste mix heeft van vochtige lucht (voor de garing) en droge lucht (voor het krokante korstje). VSD maakt hierbij gebruik van intelligente kook- en grillprogramma’s. Deze programma’s starten met een hoge temperatuur en een hoge luchtsnelheid. De apparatuur meet de kerntemperatuur van de producten. Op een gegeven moment stijgt deze niet meer. Dit betekent dat het product niet meer in staat is om warmte op te nemen. De temperatuur en de luchtsnelheid worden automatisch omlaag gebracht. Pas als de kerntemperatuur weer stijgt, gaan ook de temperatuur en de luchtsnelheid weer evenredig omhoog.

Het is uniek dat de apparatuur de kerntemperatuur van de producten meet en daarop stuurt. Daardoor werken de machines efficiënter dan bij standaard kookprogramma’s. De totale procestijd blijft gelijk. Dit in tegenstelling tot koken in stappen of delta-T koken.

 

P- en C-waarden

Alles omvattend moet een industrieel proces aan een serie eisen voldoen. Het proces moet de gewenste pasteurisatie-waarde (P-waarde) hebben. De kookverliezen (C-waarden) moeten zo laag mogelijk zijn. Het proces moet energiezuinig zijn, maar wel aan de juiste FH-waarde voldoen en het mag niet te veel tijd kosten. De intelligente kookprogramma’s van VSD zijn in staat om al deze waarden op elkaar af te stemmen. De gebruiker geeft aan hoe lang het oorspronkelijke proces duurt. Vervolgens berekent het programma wat het meest efficiënte kookprogramma is dat daarbij past. Het is wel belangrijk om een reële tijd in te stellen. Het is niet realistisch om de procestijd te verkorten. Het programma zorgt voor de gewenste P-waarde, waardoor de THT-waarde van producten gelijk blijft.

VSD Food Machinery | Kamer van Koophandel | 73505498 | BTW NL859552408B01
Powered by Wallbrink Crossmedia & CreativeCrossmedia